L’any 2009 em vaig proposar fer una ruta que recorregués tot el perímetre de la Segarra. Durant dos anys vaig recórrer infinitat de camins intentat fer un recorregut atractiu per als amants de la BTT, però hi faltava alguna cosa, hi faltava el perquè de la ruta, no en tenia prou de recórrer la comarca per uns camins sense cap altre motiu que no fos el fer quilòmetres. El que hi faltava m’ho van donar els nostres avantpassats, ELS CASTELLS.
La Segarra és una de les zones on hi ha més castells per quilòmetre quadrat de Catalunya. La solució, doncs, va ser dissenyar una ruta que anés enllaçant els castells i, a més, passés al més a prop possible del perímetre de la comarca. Doncs, dit i fet, la Pedal Medieval neix l’any 2011 amb el tram nord fet, més o menys 125 km amb 2100 metres de desnivell positiu acumulat, i ens porta a conèixer la comarca de la Segarra per camins i senders.
La ruta es pot fer en dues o més etapes. Com que és circular, en qualsevol punt de la ruta es pot tornar directament a Guissona per carretera, per camí o fer nit a qualsevol de les cases de turisme rural que hi anireu trobant.
L’any següent m’encaro cap a la part sud de la comarca. El criteri seguit per crear-la és el mateix. Un cop fet l’itinerari, surten 120 km. amb 2000 metres de desnivell positiu acumulat. El resultat també és força satisfactori. L’any 2013 hi vull donar un toc diferent i el que faig és ajuntar els dos recorreguts en un sol cap de setmana. El resultat és una ruta de 216 km.: 123 km. el primer dia i 93 km. el segon. Amb un total de gairebé 3400 metres de desnivell positiu acumulat. Tot un repte!

Fent tota la ruta és visita un total de 30 castells amb més o menys bon estat de conservació, dues viles closes, innumerables construccions amb pedra seca i el jaciment arqueològic de la Guissona romana.

El 2014, ara ja com a Club Ciclista Guissona agafem el tram nord i decidim de posar-hi senders i corriols. El resultat és una ruta d’uns 110 km. amb una diversitat de corriols força divertits i per què no dir-ho, algun amb una exigència tècnica considerable, tant de pujada com de baixada.
Com a resultat, ha quedat una ruta amb una combinació de camins, corriols i senders que no deixen indiferent a ningú, és per això que hem decidit no ser egoistes i no guardar-la per a nosaltres sols, sinó que organitzarem una pedalada el quart cap de setmana del més de maig perquè tothom la pugui gaudir o patir.