Descripció de la ruta
La població de Guissona és el punt d’inici i final de la ruta. El punt de sortida és la plaça Vell–Pla, davant de la Biblioteca municipal. La ruta ens porta als primers castells, el de Florejacs i de les Sitges, per un terreny pla i sense gaires problemes. Des d’aquí marxem en direcció a Ribelles i fem una petita incursió a la comarca de la Noguera. Novament dins de la Segarra, passem per Sanaüja, Biosca, el Santuari de l’Aguda de Torà i tornem a sortir de la Segarra per entrar a la comarca de l’Anoia, passem per Castellfollit de Riubregós. Tornem a entrar a la Segarra, passem per Ivorra i arribem a Vicfred. Fins aquí la ruta puja i baixa constantment amb desnivells considerables. Per terrenys més planers i rodadors, marxem en direcció a Sant Guim de la Plana, Alfà, el Llor, Castellmeià , fins a arribar a la cruïlla de Castellnou d’Oluges, des d’on podem veure el Castell de Malgrat, tot i que no hi passem.
Arribem a les Oluges i podem visitar l’església i el castell, a partir d’aquí la ruta torna a pujar amb més o menys intensitat fins a Sant Guim de Freixenet. Tan bon punt sortim de les Oluges, ja tenim a la vista el nostre següent objectiu: Montfalcó Murallat, petit poble totalment tancat dins la muralla i només s’hi pot accedir per una portalada que dóna accés a la plaça del poble. D’aquí ens dirigim a Vergós Guerrejat on podem visitar el castell. La propera parada és el poble d’Altadill, totalment reconstruït amb pedra, després passem per les masies de Melió i arribem sota del castell de Santa Maria, aquí tenim l’opció de pujar-hi o no.
Quan ens dirigim cap a Sant Guim de Freixenet, passem per la font de les Branques i Sant Domí on hi ha un castell en ruïnes. D’aquí sortim cap a Sant Guim de la Rabassa, creuem la via del tren dues vegades, una per sota i l’altra per sobre, i encara la tornem a creuar per arribar a la Rabassa. Passem per Montlleó on podem visitar el castell, també en ruïnes, i, en un moment, som a Brianço on n’hi ha un altre en ruïnes. Creuem la carretera A2 i arribem a Sant Antolí, que també té un castell en ruïnes. A partir d’aquí ens toca pujar fins a Talavera que és el punt més alt de la ruta on també hi ha un castell en ruïnes. Tot planejant, arribem sota la Guàrdia Lada, si teniu ganes de fer un pujadeta de més us hi podeu arribar i visitar l’església i les ruïnes del castell. El mateix podeu fer a Montoliu de Segarra.

La propera parada és l’Ametlla de Segarra, val la pena pujar a la torre des d’on podeu gaudir del paisatge dels Comalats, que dóna nom als vins que des de ja fa uns anys s’han reintroduït a la zona. D’aquí marxem cap a Montornès de Segarra on hi ha un altre castell en ruïnes i després cap al Mas de Bondia. Aquest poblet té la singularitat que només té un carrer que no té sortida, és un exemple del que era una vila closa on les mateixes cases feien de muralla. Granyena de Segarra és el següent objectiu, val la pena fer un tomet pels seus carrers i visitar l’església de Santa Maria, el campanar i el castell en ruïnes. A la sortida del poble passem pel santuari de la Mare de Déu del Camí.
Arribem a Cervera per la zona dels horts, passant a tocar de l’ermita de Sant Pere Gros, i hi entrem per la zona de la muralla. Es pot visitar el castell, el recinte emmurallat, la parròquia de Santa Maria, l’edifici de la Paeria, la Universitat, el nucli històric i el Sindicat. En sortim per la zona del cementiri, passant per sota de la A2. Arribem a la Cardosa des d’on enfilem cap als castells de Moncortés i l’Aranyó. Des d’aquí, i per un terreny relativament pla, fem cap a Concabella. A un quilòmetre aproximadament, hi ha el Castell molí de Ratera. Al proper castell, el de Les Pallargues, s’hi arriba després de creuar el canal Segarra-Garrigues, que tornem a passar després de travessar el poble. I, des d’aquí, amb una suau pujada, enfilem el tram final que ens porta a Guissona, passant pel castell de la Morana.